Mieszkanie o łącznej powierzchni użytkowej 71m2 zlokalizowane jest w niedalekiej odległości od centrum Poznania, w nowym centrum kompleksowym.

Głównym założeniem inwestora współpracującego ze Studiem Projektowym Motiv było zaprojektowanie nowoczesnego i funkcjonalnego w formie wnętrza. Stało się ono nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale co najważniejsze w codziennym użytkowaniu praktyczne. Budowa mieszkania dała możliwości wyburzenia wybranych ścian, co pozwoliło na uzyskanie dużej i otwartej przestrzeni.

Kolor, który miał ożywić wnętrze został wybrany przez architektów.

Rozpoczęcie projektu:

Projekt został poprzedzony długą analizą rzutu, wykonanego w taki sposób, by klient otrzymał układ charakteryzujący się jak największą ergonomicznością wpisującą się w jego osobiste oczekiwania. Z kilku propozycji została wybrana ta, która spełniała wszystkie wymagania inwestora.  Układ funkcjonalny składa się w pierwszej z holu, w którym zdecydowaliśmy się na efektywne rozwiązania, jednocześnie z zachowaniem funkcjonalności.  Mimo tego, że do naszej dyspozycji nie było wiele przestrzeni znalazło się miejsce na zaprojektowanie oryginalnej szafy. Jej podest tworzy miejsce na dekoracyjną donicę.  Drzwi z wysoką ościeżnicą, przeszklenie i kryształowymi gałkami to element, który zwraca na siebie uwagę. Już w momencie wejścia widoczny jest niepowtarzalny, charakterystyczny styl mieszkania oraz jego zawężona kolorystyka.  Kolor drzwi, korpus mebli oraz blat kuchenny doskonale ze sobą kompilują się z orzechową podłogą. Ona z kolei w interesujący sposób przelewa się na część ściany w salonie. Taki wybór jest bardzo praktyczny, ponieważ sprawia, że wnętrze staje się przytulne i jednocześnie nowoczesne. Posadzka to duże gresowe płyty w barwach ciepłego popielu. Płyty w naturalny sposób łączą podłogę od wejścia do części kuchennej. W celu złamania i rozjaśnienia kolorystyki na ścianach i we frontach mebli króluje biel i lekki popiel, co nawiązuje oczywiście do posadzki. Intensywny kolor ma za zadanie ożywienie przestrzeni.  Tutaj zastosowaliśmy ciepły odcień żółci.

Część reprezentacyjna:

Część reprezentacyjna w postaci połączonego z kuchnią salonu została zaprojektowana z myślą o precyzyjnym rozplanowaniu układu funkcjonalnego. W kuchni oprócz podstawowych elementów znalazło się miejsce na kącik służący do tzw. szybkiego posiłku. Właśnie dlatego w projekcie pojawiła się winiarka, przy której znajdują się wysokie hokery idealnie skomponowane z krzesłami przy stole w części jadalnej. Kolorystyka mebli bierze pod uwagę kolorystykę panującą w salonie. Jest to ważne, ponieważ trzeba pamiętać, że kuchnia cały czas pozostaje otwarta na salon. Z uwagi na to, że inwestorem jest osoba młoda wdrożyliśmy w projekcie nowoczesne i odważne rozwiązania w postaci kolorowej i optymistycznej fototapety na ścianie. Jest ona przykryta funkcjonalnym szkłem, które skutecznie chroni przed zabrudzeniami. Ten zabieg sprawia, że minimalistyczna na pierwszy rzut oka kuchnia staje się ożywiona.

Inspiracje - poznańskie wnętrze

Nasze oddziały:

facebook